Glazed pergolas -
Refurbishment with added value

Wednesday, 22. March 2017

«Living Streets» – Comeback of a residential complex from the 1950s

The 1950s superstructure was extensively refurbished and converted into a facility adapted to the needs of elderly residents, with contemporary living comfort and a high degree of energy efficiency. Using the existing building has made it possible to create successful, affordable living space. The glazed pergolas support coexistence and generate a better quality of life.

 

Inspiration from the 19th century

The experimental housing project «Familistère» by the French entrepreneur and social reformer Jean-Baptiste Godin served as the inspiration for the remodelling. The walkways and glass-covered inner courtyards are designed to promote a sense of community spirit amongst the people who live in the three residential buildings adjacent to the factory. This revolutionary residential project from the 19th century has been transformed for our times with «Living Streets».

 

Glazing with Aweso Scalo®

The Bremerhaven Urban Housing Association realises this aim with new, glazed pergolas. The new development brings together the previous seven staircases for 54 apartments into two entrances with one lift each. This is a particularly cost-effective solution in terms of both construction costs and operating costs.

The constant encounter of people on the little «streets and paths» in the pergola system creates new opportunities for contact, overcoming anonymity and promoting neighbourly coexistence in the complex.

The back-ventilated glazing is mounted using the tried and tested Aweso Scalo® bracket, which amongst other things has a General Type Approval and a test certificate for accident-proof glazing (AbP according to TRAV).

 

Energy-efficient construction

Apart from social and design aspects, great importance was also placed on energy efficiency in this refurbishment project. The extensive use of the existing structure secures most of the stored energy. Furthermore, the entire housing complex has a self-sufficient energy supply in the form of a hybrid system comprising a cogeneration unit and a PV system. In other words, heating, hot water and electricity are generated on site and then made available to the tenants directly without a «utility company».

 

Architect: Dipl.-Ing. Hans-Joachim Ewert and planning departement Stäwog

Owner: Stäwog Bremerhaven

Facade execution: Lenderoth GmbH, Bremen

Glas facade system: Aweso Scalo mono Duo

Photografic rights: Bernd Perlbach, bernd@perlbach-fotodesign.de

previous